Aloite muovipussittomasta Paraisesta

Ruotsalaisen tutkimuksen (Svenska Miljöinstitut, Naturvårdsverket, 2016) mukaan jopa 180 000 kg kelluvaa muovijätettä päätyy Ruotsista Itämereen, joka ajan myötä muuttuu vaaralliseksi mikromuoviksi. Vastaavaa tutkimustietoa ei Suomesta ole, mutta ongelma on suuri myös meillä.

Mikromuovi kulkeutuu ravintoketjussa kalojen kautta ihmiseen ja pienimpiä nanohiukkasia on löydetty jo solujenkin sisältä.

Keravalla on aloitettu mielenkiintoinen Muovipussiton Kerava -hanke. Heidän työnsä ja oppinsa mukaan on muiden kaupunkien mahdollista soveltaa hanketta. Hankkeessa on mm. tehty alueen yrityksille omat yksilökohtaiset muovipussittomuusstrategiat ja ommeltu kauppojen käyttöön kierrätyskankaista kestokasseja, kauppoihin on järjestetty kassien vaihtopisteet.

Muovipussiton Parainen -hanke sopii hyvin uuteen Luova Saaristo -strategiaan sekä projektin ekologisuuden että yhteisöllisyyden vuoksi.

Erityisesti meidän paraislaisten tulisi ottaa tämä aihe vakavasti, olemmehan joka puolelta Itämeren ympäröimä. Projektin tavoite on muovipussittomuuden ja roskaamisen välttämisen lisäksi myös nostaa muovin haittojen tietoisuutta kuntalaisten keskuudessa sekä saada aikaan yhteisöllinen projekti, johon kuka tahansa voi osallistua.

Esitämme, että Paraisten kaupunki käynnistää Muovipussiton Parainen -hankkeen Keravan mallin mukaisesti. Mukana toteutuksessa voisi olla ainakin kolmas sektori, kansalaisopisto Kombi, Paraisten Livian toimipiste, koulut, Aktivan luova starttipaja ja Kiikarin kuntouttava työtoiminta sekä vapaaehtoiset.

Aloite Paraisten kaupunginvaltuuston tietopalvelussa >